רשם הקבלנים מאיים לסגור את החברה?
רשם הקבלנים מאיים לסגור את החברה? האם יש לו סמכות חוקית? אכן החוק מתיר לרשם הקבלנים להוריד את רמת הסיווג של הקבלן. עבור חברות בנייה גדולות התוצאה הינה סגירת החברה. הורדת סיווג החברה מ- ג5 ל- ג1 לתקופה של 3 שנים כפי שעושה הרשם תביא לקריסת החברה והפסקת פעולתה.

מדוע רשם הקבלנים מאיים לסגור את החברה? אגף מינהל הבטיחות שבמשרד העבודה שבמשך שנים רבות קיבל את המצב כפי שהוא ולא עשה הרבה על מנת לשנותו התעורר בעקבות הביקורת והרעש של התקשורת וגופים פרטיים שאיכפת להם וחיפש דרך להקטין את מספר תאונות העבודה. 

במשך שנים מנסה משרד העבודה ביחד עם הביטוח הלאומי והמוסד לבטיחות וגהות ללא הצלחה להביא לשיפור הבטיחות בענף הבנייה. הרעש שעשתה התקשורת הביא לחיפוש ומציאת דרך עוקפת העוברת דרך הרשם.

הפתרון שנמצא: מינהל הבטיחות ידווח לרשם על חברות בנייה שפקחי המינהל מצאו אותן אשמות בעבירות על תקנות וחוקי הבטיחות והרשם ישתמש בזכותו החוקית על מנת לצמצם את פעולתן.

מדוע מצב הבטיחות בענף הבנייה בישראל כה עגום? על כך נרחיב בפוסט אחר.

מה עושות חברות הבנייה על מנת להילחם בגזירה החדשה שנפלה עליהן? חברות שמבינות כי לשנות את תרבות הבטיחות בארגונם ייקח זמן ויעלה הרבה כסף פונות דבר ראשון לעורכי הדין על מנת שילחמו ברשם בכלים משפטיים כמו: חופש העיסוק ומציאת נימוקים מדוע לפקחי המינהל אין כלל זכות לאכוף את תקנות הבטיחות וכד'. 

פרנסתם של עורכי הדין מגיעה ממלחמות עם הרשם ולכן אין להם אינטרס ממשי לשנות את רמת הבטיחות בחברות הבנייה, וכך מוצאים עצמם מנהלי החברות בין הפטיש לסדן. מצד אחד הרשם ועורכי הדין נלחמים מעל גבם ומצד שני אין להם דרך מעשית מוכחת ומהירה שתעזור להם לשנות את תרבות הבטיחות בחברה.

כאן נכנסת חברת ריסק – בקרת סיכונים בעבודה, אנו מצאנו את הדרך לשנות את תרבות הבטיחות בחברות בנייה. השינוי מחייב שני דברים: שיתוף פעולה מצד מנהלי החברה ורצון המנהלים להביא לשינוי אמיתי ורציני של הרמת הבטיחות באתרי הבנייה.

מאמרים נוספים

ביקורת בטיחות במקומות עבודה

מנהלים רבים טועים לחשוב כי האחריות על בטיחות העובדים היא על ממונה הבטיחות. ואין זה כך. ממונה הבטיחות פועל מתוקף חוק ארגון הפיקוח על העבודה – 1954. החוק מגדיר את תפקיד הממונה באופן ברור - לוודא כי העבודה מתנהלת בצורה בטוחה והעובדים לא ייפגעו. ממונה הבטיחות אינו אחראי...

קראו עוד

ניגודי אינטרסים ותאונות עבודה בענף הבניין

כיצד גורמים ניגודי אינטרסים לתאונות עבודה בענף הבניין? ניתן לחלק את בעלי העניין בענף הבניין לשלושה, כאשר לכל אחד ישנו אינטרס שונה ובחלקים מסוימים נוגדים את האינטרס של הקבוצה האחרת. שלושת הקבוצות הן: היזמים, פועלי בניין והדיירים.  שחקן נוסף במגרש שאין לו קשר ישיר עם...

קראו עוד

מדוע הפועלים נהרגים באתרי הבנייה?

בסדרת הפוסטים הקרובה ננתח את הסיבות העיקריות לשאלה: מדוע הפועלים נהרגים באתרי הבנייה מבוא – פוסט ראשון בסדרה בבסיס תקנות הבטיחות של ישראל נמצאת פקודת בתי החרושת משנת 1946, שהסתמכה על כך שלמפעלים היה אינטרס לשמור על העובדים ככוח עבודה קבוע במפעל ולכן ההנהלה ראתה חשיבות...

קראו עוד